Tensiunea arterială: un clopot de alarmă

Tensiunea arterială un clopot de alarmă

Presiunea se numește arterială dacă se referă la circulația sângelui în artere, venoasă dacă în vene. Când medicul “măsoară presiunea”, ceea ce măsoară este tensiunea arterială a cercului sistemic: valorile obținute ne pot spune multe despre sănătatea inimii și, în general, despre organism.

Inima în centru

Inima în centruPresiunea nu este o valoare constantă, ci se schimbă fiziologic între o bătaie a inimii și cealaltă și în anumite momente (cum ar fi trezirea), activitate (cum ar fi un efort) sau condiții externe (cum ar fi temperatura sau altitudinea).

Cu toate acestea, există valori de referință în care se poate considera că o persoană are o presiune în normă sau ridicată. În ultimul caz, sistemul cardiovascular poate fi supus unei eforturi excesive, iar organele, pe termen lung, pot fi deteriorate. Astăzi, există numeroase echipamente electronice de înaltă precizie care vă permit să măsurați cu precizie presiunea la domiciliu. Dar cum citiți valorile care rezultă din măsurare?

Tensiunea arterială este măsurată în milimetri de mercur (mmHg). Valorile normale ale acestui parametru, măsurate la domiciliu, sunt: < 135 mmHg pentru tensiunea arterială sistolică, cunoscută în mod obișnuit ca un maxim, care corespunde presiunii maxime exercitate de sânge în artere cu fiecare contracție (sistolă) a inimii. < 85 mmHg pentru tensiunea arterială diastolică, numită minim, care corespunde presiunii minime exercitate de sânge în artere și apare în timpul fazei de repaus a inimii (diastol). Din aceste valori este posibil să se obțină o mulțime de informații importante pentru a estima vârsta biologică și starea de sănătate a inimii și arterelor.

Grija pentru inima

Grija pentru inimaStabilit că este de o importanță fundamentală pentru a menține inima în stare bună de sănătate, vedem câteva măsuri de precauție care pot fi luate, zi de zi. Este adevărat că suntem ceea ce mâncăm, iar calitatea și cantitatea de alimente afectează foarte mult sănătatea organismului în general și a inimii în special.

Iată câteva măsuri de precauție care pot fi luate în fiecare zi: sarea nu este un aliment rău, dimpotrivă: cea iodată, în special, este un aliat valabil al tiroidei (în special în timpul sarcinii și alăptării). Dar luate în cantități excesive pot fi periculoase deoarece conține sodiu, o substanță periculoasă pentru sănătatea inimii noastre, deoarece afectează negativ tensiunea arterială. Potrivit specialiștilor, consumul zilnic de sare al unui adult nu trebuie să depășească 5 grame.

Fructele și legumele sunt sărace în grăsimi dăunătoare și bogate în substanțe importante pentru bunăstarea organismului, cum ar fi vitaminele și antioxidanții. Experții recomandă consumul a 5 porții de fructe și legume în fiecare zi. Nu toate grăsimile sunt dușmani ai inimii, unii trebuie să-l păstrați în stare bună de sănătate.

Dar nu toate grăsimile sunt create egale: grăsimile nesaturate se găsesc în general în stare lichidă, sunt conținute în majoritatea cazurilor în legume și pește: ele sunt utile deoarece contracarează îmbătrânirea celulei; grăsimile saturate de origine animală – unt, untură, părți grase ale cărnii – sunteți în stare solidă și ar trebui consumate cu moderație; grăsimile hidrogenate în schimb sunt solidificate printr-un proces chimic (de exemplu, margarina) și sunt conținute în multe produse alimentare industriale: acestea nu trebuie luate deoarece favorizează apariția bolilor cardiovasculare

Apa este viață și este esențială pentru toate funcțiile corpului nostru: o aprovizionare corectă cu lichide ajută la menținerea fluxului sanguin și ușurează sarcina inimii. (Dacă doriți să aflați cum să mențineți o hidratare adecvată, faceți clic aici pentru sfaturi de la expertul nostru). În schimb, este necesar să se limiteze utilizarea alcoolului, fiind conținut cu un pahar pe zi.

Cardiologie și reabilitare cardiologică

Cardiologie și reabilitare cardiologicăActivitatea de Cardiologie și Cardiologie Reabilitare a Auxologico oferă un răspuns complet și de înaltă calitate la toate problemele de inima: managementul cardiovasculare situații de urgență; cardiologice reabilitare după evenimente acute (infarct miocardic), chirurgie cardiacă sau la pacienții care suferă de insuficiență cardiacă cronică, tratamentul și monitorizarea pacienților care suferă de afecțiuni cronice, cum ar fi insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala, aritmii, prevenirea și depistarea precoce a factorilor de risc cardiovascular.

La zeci de ani de experiență, direcția de departamente universitare, caracterul multidisciplinar al abordării, și utilizarea celor mai bune tehnologii pentru tratamentul și monitorizarea pacienților, este acum combinat cu activități de cercetare științifică desfășurate de către clinicieni și cercetători de Auxologico pentru a asigura aplicarea de diagnosticare și strategii terapeutice mai eficiente și pentru a explora noi soluții puse la dispoziție de progresul tehnologic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*