Principala problemă alimentară la vârstnici este malnutriția, adesea datorată reducerii aportului alimentar, pierderii motivației de a mânca, dar și problemelor economice. De la expert sfatul pentru o dietă care respectă principiile nutriționale fundamentale, la costuri reduse (aproximativ 6 euro pe zi pentru 3 mese)
A treia vârstă: cum să mănânci bine (cheltuind puțin)
Conform ultimelor estimări ale Societății de Gerontologie și Geriatrie (SGG), în țara noastră există aproximativ un milion de persoane în vârstă expuse riscului de malnutriție din cauza unei alimentații insuficiente sau inadecvate, uneori și din cauza crizei economice actuale. Un studiu prezentat, cu ocazia ultimului congres al aceleiași companii, realizat pe șaizeci peste șaizeci, a arătat totuși că o dietă salvați-portofoliu, dar în același timp sănătos și bogat în micro și macronutrienți esențial și care ține cont de nevoile în schimbare ale organismului, este posibil. Deci, cum să setați dieta în vârstă geriatrică?
La ambele sexe, modificările compoziției corporale, care tind să crească adipozitatea și să scadă masa corporală, necesită o ajustare a cantităților de alimente proporționale cu reducerea nevoilor de energie. La persoanele în vârstă, sănătoase, asigură specialiștii, nu există indicii pentru eliminarea anumitor alimente, ci cresc riscurile pentru persoanele cu probleme (economice și practice) pentru achiziționarea și prepararea alimentelor care ar putea urma o putere monotonă și deficitară în nutrienți esențiali cu efecte importante asupra stării generale de sănătate.
În cea de-a treia vârstă, totuși, trebuie acordată o atenție deosebită aportului
calorii: nici prea multe pentru a contracara creșterea masei de grăsime, nici prea puține pentru a preveni subțire excesivă;
de proteine: un aport adecvat contracarează pierderea masei musculare, responsabilă de dizabilitate și risc crescut de fracturi;
fibre: pentru a promova funcția intestinală adecvată și pentru a contribui la prevenirea obezității și diabetului;
apă: pentru a bea în timpul zilei (nu numai la mese) și înainte de a vă simți sete;
de antioxidanți și vitamina E: pentru a preveni tulburările cognitive, bolile cardiovasculare și tumorile;
calciu: al cărui aport la vârsta geriatrică este adesea insuficient, în timp ce aportul recomandat la persoanele de peste 70 de ani este de 1000 mg / zi pentru a evita sau reduce, în special la femei, debutul sau progresia osteoporozei;
de vitamine: speciile B12, B6 și vitamina C, D. Acesta din urmă, adesea deficitar, este în schimb esențial pentru a permite o bună absorbție a calciului dietetic și pentru a promova funcția musculară și osoasă adecvată, în timp ce vitamina C este esențială pentru îmbunătățirea apărării imune; de acid folic.
Balamalele dietei
Echilibrate și variate, acestea sunt pietrele de temelie ale dietei chiar și pentru persoanele în vârstă. Simplu și ușor, acesta ar trebui să includă în fiecare zi la micul dejun cu lapte și iaurt scăzut de grăsimi (parțial full-grăsime), care face de calciu în timpul meselor principale ar fi bine să mănânci paste sau orez sau cartofi și cereale, ca o sursă de carbohidrați, împreună cu o sumă bună de proteine, de preferat legume, conținute în legume, cum ar fi fasole și năut sau legume, cum ar fi spanac, și salate de sezon. Alternativ, vă recomandăm consumarea a două, trei ori pe saptamana la carne albă de pui sau de curcan și o oră (sau două) pe săptămână de carne roșie, carne de vită, built-to– pește, cum ar fi ansoa, macrou, conserve de ton in ulei sau natural – care este o sursă valoroasă de substanțe nutritive esențiale și acizi grași omega-3 acizi și acizi grași polinesaturați. De asemenea, sunt potrivite brânzeturile cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi brânza de vaci și mozzarella din lapte de vacă sau ouă. Ei completează dieta un fruct la sfârșitul fiecărei mese, alegând între mere, pere, mandarine și kiwi și produse locale și sezoniere. La bătrânețe, într-un anumit mod, o dietă bogată în legume și fructe și săracă în grăsimi ajută la menținerea sănătății inimii și creierului.
Este o practică bună, chiar și la vârsta geriatrică, pentru a menține o greutate constantă. În legătură cu mișcarea redusă și activitatea fizică, experții recomandă evitarea meselor abundente și a preparatelor elaborate, a mâncărurilor reci, pre-gătite sau încălzite. Alimentele bogate în sare sunt puțin indicate, pentru a fi utilizate cu moderatie și la prepararea mâncărurilor. În cele din urmă, este bine să reduceți zaharurile simple (dulciuri, bomboane și băuturi răcoritoare) și aportul de grăsimi animale. A fi exclusă, cu excepția cazului în care este strict cerută de o terapie medicală, utilizarea suplimentelor de vitamine sau a substanțelor antioxidante ale căror capacități terapeutice în afara protocoalelor medicale particulare nu sunt susținute științific.